Arkiv

3 december 2016 anordnade Anställningslösa i Förening ett Debattforum “Tiden är inne” i Ungdomens Hus. Fyra föreläsare tog upp olika aspekter på dagens arbetsmarknad.

Ska vi verkligen skapa jobb? – Christer Sanne
Ska man få lön bara för att man är medborgare? – Harald Enoksson
Varför blev det så här, och vad kan vi göra åt det? – Emma Wallin
Robotiseringen och den nya arbetsmarknadens utmaningar. – Fredrik Löfgren

Dessutom paneldebatt – en heldag, alltså!

panel_kopia

.

28 november 2016 var det Roger Johanssons tur att besöka AiF. Roger, som är professor i historia med didaktisk inriktning, höll ett intressant föredrag om arbetarrörelsen – rörelsen som startade i Malmö och kämpade för allas rätt – August Palm, Amalthea, rösträtt och folkhem.

rj_kopia

.

21 november 2016 hade AiF besök av Enna Gerin från den fackliga tankesmedjan Katalys. Enna talade om hur utvecklingen på arbetsmarknaden sett ut de senaste 10 åren, om vad fackföreningsrörelsen borde göra bättre och vilka styrkor och svagheter arbetarrörelsen har.

katalys2_kopia

.

AiF hade medlemsmöte fredagen den 18 november 2016 och efter mötet hade vi en celeber gäst på besök. Föreningens målgrupp är prekariatet och den person som aktualiserat det begreppet och åker världen runt för att prata om prekariatet är Guy Standing. Här förklarar han prekariatet för både närvarande socialdemokrater och alla andra – och att politiken måste vara mycket mer öppen för nya lösningar.

guy_mathias_kopia

.

Guy Standing talade också på Mänskliga Rättighetsdagarna den 19 november 2016 och ett miniseminarium hölls även av Mathias Wallander från AiF – om dagens utsatthet för och stigmatisering av anställningslösa (arbetslösa) och hur samhällets strukturer, myndigheter och politik samt retorik snarare hindrar än hjälper människor till ett bättre liv och lönearbete.

 mathias_kopia

.

.

På Anställningslösa i Förenings medlemsmöte den 27 oktober 2016 deltog Roland Paulsen så som man får lov att göra även om man inte är medlem. Det han inte visste var att han hade utsetts till AiFs första hedersmedlem av styrelsen!

Utnämnandet grundar sig på det långvariga samarbete AiF har haft med Roland och den reklam han har gjort för oss:
1- Deltagandet på det arbetskritiska forumet 2013.
2- Att Roland har besökt AiF vid ett flertal tillfällen.
3- Informationsutbyte.
4- Att de frågor AiF jobbar med når ut på ett fantastiskt vis genom Roland.
5- Att Roland vid flera av sina föreläsningar nämnt AiF och pratat om föreningen som den enda fackförening för arbetslösa som han känner till.
… och mer därtill!

Välkommen till AiF, Roland, och grattis till hedersmedlemskapet!

Tyvärr tog vi inget foto vid tillfället då Roland fick beskedet (ja, vi har fortfarande en bit kvar när det gäller att göra oss och våra aktiviteter synliga på sociala medier, inklusive dokumentation). Men vid samtal under mötet nämnde Roland följande debattinlägg som av förklarliga skäl (attacken i Nice) inte fick så mycket uppmärksamhet. Så vi bjuder på den istället för på ett foto!

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/med-latsasjobb-mot-framtiden/

sossar-kopia

.

Visst finns det hopp!

Bodil Jönsson, sommar- och vinterpratare, Fråga Lund-profil, hedersdoktor och professor emerita och författare till den nyutkomna boken Tio tankar om arbete, besökte AiF i vår föreningslokal onsdagen den 2 november 2016. Det blev en riktigt bra kväll med föreläsning från Bodil och sedan ett samtal mellan henne och de 35 åhörarna på plats. Efter att ha läst boken och därefter lyssnat på henne känner jag att jag har fått mer energi och tro på möjligheterna vi har att skapa ett annat och bättre samhälle, ur ett ”arbetslinje”-perspektiv. Jag tycker väldigt mycket om att få ”hjälp med att tänka”, det vill säga att med hjälp av andra hitta de formuleringar jag inte själv lyckats med och få mina egna tankar ”på plats”. Den hjälpen fick jag i onsdags! Får du chansen rekommenderar jag dig att gå lyssna på och samtala med henne om arbete. Och läs boken (du kan t.ex. låna den på biblioteket)! Efter besöket hos oss skrev Bodil ner lite egna tankar på sin blogg (länken), om ”Visst finns det hopp!”. Gå gärna in och samtala med henne där, det uppskattar hon!

/ Mathias Wallander, ordförande AiF

http://bodiljonsson.se/blog/okategoriserade/50-visst-finns-det-hopp

bodilaif